8 manieren om je laptop sneller te maken

We herkennen het allemaal. Websites op je laptop laden langzaam, het duurt lang voordat programma’s opgestart zijn en bestanden downloaden duurt een eeuwigheid.

Er zijn veel oorzaken waardoor jouw laptop trager kan worden, maar in de meeste gevallen kan je er gewoon iets tegen doen om de snelheid van je computer weer terug te krijgen. Daarom heeft Whats-IT voor jou 8 manieren om je laptop weer sneller te maken:

1. Minder programma’s actief hebben staan

Als je ergens mee bezig bent staan er vaak onopgemerkt programma’s op de achtergrond aan. Deze programma’s vreten van je geheugen en zorgen ervoor dat je laptop trager wordt. Tijdens het installeren van deze programma’s vind je een aangevinkt vakje met ‘automatisch uitvoeren tijdens opstarten’ staan. Via de instellingen van je laptop kan je dit per programma weer uitzetten. Ga hiervoor naar je ‘instellingen’, vervolgens naar ‘apps’ en dan klik je in de menu op het kopje ‘opstarten’. Je ziet hier vervolgens alle apps op een rijtje staan met ernaast de mogelijkheid om apps uit te zetten tijdens het opstarten.

2. Meer RAM-geheugen toevoegen

Hoeveel RAM-geheugen heeft jouw laptop? De kans is groot dat je laptopprestaties langzamer worden omdat je te weinig werkgeheugen hebt. Afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert, heb je vaak minimaal 4GB werkgeheugen nodig en als actieve gebruiker zelfs 8GB. Controleer daarom hoeveel RAM-geheugen jouw laptop heeft en hoeveel geheugen erin past. Wil je je RAM-geheugen uitbreiden, dan kan je een RAM-module kopen en de oude laten vervangen of eventueel zelf vervangen.

3. Harde schijf van je laptop vervangen

Soms is je harde schijf toe aan een vervanging, dan is hij verouderd of is het geheugen van de schijf vol. Dit heeft invloed op de snelheid van je laptop. Wil je je harde schijf vervangen, dan is het goed om te kijken welke type schijf je gaat aanschaffen. Er zijn 3 types schijven: een HDD (Hard Disk Drive), een SSHD (Solid State Hybrid Drive) en een SSD (Solid State Drive). Een HDD is de goedkoopste optie maar is helaas niet zo snel als de andere schijven. Een SSHD is hierin tegen een stuk sneller maar heeft wel beperkte opslagmogelijkheden. De snelste schijf is de SSD. Deze heb je in twee soorten: SATA en NVME. Het snelste type is NVME, deze vind je vaak in moderne laptops. Laptops van 3 a 4 jaar oud bevatten vaak een SATA SSD.

4. Laptop opschonen

Je ziet het niet gelijk, maar je laptop heeft vaak overbodige bestanden opgeslagen staan. Dat kunnen er best wat zijn, waardoor ze veel ruimte in beslag nemen en je laptop trager maken. Je kan hiervoor je schijf leegruimen door de schijfopruimer die standaard op je laptop staat. Let er wel op dat je ook je prullenbak leegt, want ook deze bestanden nemen ruimte in beslag.

5. Scannen op virussen en dreigingen

Virussen zitten overal verstopt. Ze kunnen bestanden of gegevens op je laptop beschadigen, maar ze kunnen ook je laptop vertragen. Ook als je een verkeerd programma installeert kan dit de capaciteit van je laptop opeisen. Download daarom een virusscanner, zodat je laptop continu gescand wordt op virussen en dreigingen.

6. Laptop updaten tot de nieuwste versie

Je laptop updaten tot de nieuwste versie heeft vele voordelen en het zorgt ervoor dat de software op je laptop niet veroudert. Zo kan je soepeler en veiliger blijven werken omdat je door updates beter beschermd blijft tegen beveiligingsrisico’s. Verklein de risico’s tegen internetcriminelen en malware en laat ze geen effect hebben op de snelheid van je laptop. Meer weten over malware? Lees onze andere blog.

7. Adblocker gebruiken

We hebben er allemaal last van die reclames. Ze worden ook steeds meer. Als je YouTube kijkt kan je wel 3 reclamevideo’s achter elkaar kijken. Ook als je een website opent zie je vaak reclame verschijnen op de webpagina. Al deze reclames hebben invloed op de snelheid van je laptop. Je kan hiervoor een adblocker downloaden die advertenties blokkeert. Op deze manier laden internetpagina’s een stuk sneller als voorheen.

8. Back-ups maken en je laptop herstellen

Je hebt van alles geprobeerd, maar niks lijkt te werken. Dan is je laptop herstellen een goed alternatief om je laptop weer sneller aan de praat te krijgen. Doordat je heel je systeem van je laptop herstelt, worden alle apps, stuurprogramma’s en updates verwijderd. Je kan dit doen door bij je ‘instellingen’ te klikken op ‘systeemherstel’ en hier te kiezen voor ‘lokaal opnieuw installeren’. Belangrijk hierbij is dat je wel een back-up maakt. Mochten er toch bestanden verloren gaan, dan heb je het altijd nog ergens anders opgeslagen staan.

Welke manieren ga jij uitproberen? Voor meer vragen over je laptop, neem contact met ons op via de website.