Gebruik maken van openbare wifi. Hoe veilig is dit?

We maken allemaal wel eens gebruik van openbare wifi. Het is gemakkelijk en gratis, denk aan de McDonald’s, vele mensen maken gebruik van dit openbare netwerk. Maar ook vliegvelden, hotels of treinen hebben een openbare wifi. Maar hoe veilig is dit eigenlijk?

Risico’s van openbare wifi netwerken

Het gebruik maken van een openbare wifi netwerk gaat niet zonder gevaar. De kans is klein, maar toch lopen er genoeg hackers rond die proberen toegang te krijgen tot jouw gegevens. Ze hebben hun eigen manieren en tools om bij jou in te breken. Zo kunnen ze als je belt meeluisteren of als je gegevens verstuurd naar iemand, kunnen zij dit binnen krijgen en zelf aanpassen. Dit kan riskant zijn als je bijvoorbeeld bestanden verstuurd met persoonlijke gegevens of bankzaken.

Een van de manieren die hackers gebruiken, is het creëren van een eigen openbare wifi hotspot. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld de naam van het restaurant om ervoor te zorgen dat mensen van hun netwerk gebruik maken. Een andere manier is het downloaden van bepaalde software. Hackers kunnen gemakkelijk software downloaden om te zien waar je geweest bent en wat je momenteel aan het doen bent. Binnen een half uur weten zij je naam, waar je vandaan komt en waar je werkt. Ga daarom nooit onbeschermd een openbaar wifi netwerk op.

Wanneer weet je zeker dat je netwerkverbinding níét veilig is?

Dit kan je checken door de URL-link in je browser. Voordat je gebruik maakt van een openbaar netwerk moet je checken of het netwerk veilig is. Meestal als je gebruikt wilt maken van een openbare wifi word je doorverwezen naar het internet. Als je dan op de URL-link klikt, hoort er https:// te staan. Dit staat voor HyperText Transfer Protocol Secure. Het zorgt ervoor dat gegevens veilig worden uitgewisseld. Zie je dit niet staan, maar staat er alleen http:// dan betekent het dat dit netwerk niet versleuteld is en hackers mee kunnen luisteren. Dan weet je gelijk dat je beter geen gebruik kan maken van dit netwerk.

Hoe kan je ervoor zorgen dat je zo bewust mogelijk gebruik maakt van het openbare wifi?

  • Als allereerste is het van belang dat je de netwerknaam checkt; is dit dezelfde naam als de locatie waar je je bevindt? Als dit klopt en je gaat gebruik maken van het netwerk krijg je vaak een inlogscherm te zien waarbij je akkoord moet gaan. Krijg je dit niet te zien? Vermijd het netwerk dan.
  • Een van de belangrijkste hulpmiddelen is het aanzetten van je VPN. Zo kan je veilig internetten en kan je het openbare wifi netwerk beveiligen. In het dagelijks leven is het ook verstandig om dit op je apparaten aan te schaffen.
  • Een andere tip is het aanzetten van Windows Firewall. Deze software zorgt ervoor dat onbetrouwbare netwerken niet binnengelaten worden.
  • Nog een goede software is een antivirus scanner. Mogen er dreigingen zijn ontvang je gelijk updates van. Meer over beveiligingssoftware lees je hier.
  • Er zijn opties op je apparaat die je juist níét moet aanzetten. Denk aan ‘automatisch verbinden’. Zorg dat deze uitstaat, zodat je niet zomaar met onbekende netwerken of hotspots verbonden wordt. Er bestaat namelijk een apparaatje die hackers gebruiken, die jou automatisch laten verbinden met het netwerk.
  • ‘Delen’ kan je ook uitschakelen. Dit doe je bij het netwerk waarmee je verbonden bent. Je zorgt er dan voor dat er niks gedeeld kan worden.
  • Voor inloggen kan je gebruik maken van two-factor authentication oftewel twee-staps verificatie. Hierbij ontvang je met het inloggen op websites wisselende codes op je telefoon. Op deze manier zorgen we ervoor dat alleen de eigenaar van de telefoon kan inloggen. Klik hier om meer te lezen over goede wachtwoorden.

Mocht je nou écht twijfelen, is het nooit verkeerd even na te checken bij het personeel of het netwerk werkelijk van hen is.

Zo zie je dat je nooit zomaar van elk openbare netwerk of hotspot gebruik moet maken. Wees je bewust van de risico’s en probeer het hacker niet te makkelijk te maken.