Microsoft 365: Wat kan je er allemaal mee?

Iedereen heeft wel eens te maken gehad met Microsoft 365. Het is de verzamelnaam voor alle abonnementsdiensten en programma’s die Microsoft aanbiedt. In dit blog leggen we uit wat Microsoft 365 precies is en wat je er allemaal mee kan doen en bereiken.

Microsoft bracht in 1989 hun allereerste versie van Office op de markt als een marketingterm voor de software bundel met onder andere Word en PowerPoint. Daarna volgden de versies Office 97, Office 2003, Office 2007, Office 2010, Office 2013, Office 2019 en Office 2021.

In 2011 werd Microsoft 365 gelanceerd met abonnementen voor het gebruik van diensten en programma’s. Hierna kwam Microsoft met Office 365 en dit groeide daarna uit naar Microsoft 365 .

Waar bestaat Microsoft 365 allemaal uit?

Zoals hierboven vermeld, bestaat Microsoft 365 uit verschillende onderdelen.

Microsoft 365 Apps for business: dit is de desktopversie die eigenlijk iedereen kent en onder andere bestaat uit Word, PowerPoint en Exel. Je download deze software op je Mac, PC of laptop. Maak je gebruik van Microsoft office 2019? Dan krijg je gratis en automatisch de volgende versies van Office. Binnen een bedrijf is het handig om hier gebruik van te maken omdat je op deze manier voorkomt dat er binnen de organisatie verschillende versies van Office worden gebruikt.

Microsoft Office Online: Met deze versie van Office is het mogelijk om online gebruik te maken van hun diensten. Je logt in via de webbrowser en je kan direct aan de slag. Met deze versie is het niet nodig om vooraf software te downloaden.
Een van de grootste voordelen van Microsoft Office Online is dat je altijd en overal bij je Word documenten, Exel sheets en PowerPointpresentaties kan. Je hebt hiervoor ook niet je eigen computer nodig. Microsoft Office Online werkt eigenlijk een beetje hetzelfde als de Google-software met o.a. Google docs.

OneDrive: Ook Microsoft heeft een Cloud opslag programma. Met OneDrive kan je op een makkelijke manier al je bestanden delen met mensen binnen je organisatie. Zo heb je de mogelijkheid om altijd en overal bij je bestanden te kunnen.

SharePoint: dit is een veilige cloudlocatie voor het opslaan, ordenen, delen en openen van informatie vanaf ieder apparaat. Met Sharepoint kunnen werknemers ‘sites’ maken om makkelijk documenten en informatie met elkaar te delen.

Sharepoint lijkt op het eerste oog op OneDrive, maar heeft extra functies zoals kalenders en workflows. Bovendien heb je de mogelijkheid om de omgeving volledig naar de stijl van je organisatie aan te passen.

Microsoft Teams: een communicatie- en samenwerkingsplatform met chatmogelijkheden, videoconferentie en bestandsopslag. Het is een goede oplossing voor telewerken en een ideale hub voor teamsamenwerking. Teams maakt gebruik van Share-point opslag, dus bestanden zijn snel en makkelijk te vinden en te delen.

Microsoft Office Mobile: De naam zegt het eigenlijk al. Microsoft Office Mobile is de mobiele versie van Microsoft Office die je kan downloaden op een tablet of telefoon. Met deze apps is het mogelijk om vanaf een kleiner scherm te werken aan je Word Documenten of PowerPointpresentaties. Microsoft Office 2019 werkt wel minder soepel dan bijvoorbeeld Microsoft Office Online, dit komt doordat de functies op de mobiele versies wat beperkt zijn.

Exchange Online: Dit is de uitgebreide mailserverapplicatie van Microsoft. Het werkt samen met Outlook waarbij Exchange op de server draait en de back-end biedt voor een gecentraliseerd systeem.

Wat zijn de kosten van Microsoft 365?

Wanneer je Microsoft 365 wil aanschaffen heb je de keuze uit verschillende pakketten. Microsoft maakt onderscheidt in pakketten voor zakelijk gebruik en thuis gebruik.

Wanneer je Microsoft 365 voor zakelijke doeleinden wil gebruiken heb je keuze uit een aantal abonnementen. Een groot verschil met de pakketten voor persoonlijk gebruik is dat je bij zakelijk per persoon een vast bedrag per maand betaald.

Microsoft 365 zakelijk geeft je de keuze uit de volgende pakketten:

Microsoft 365 Business Basic:

  • Mobiele en web versies van de office apps.
  • Bellen en vergaderen kan via Teams samen met maximaal 300 deelnemers .
  • Je kan gebruik maken van Word, Exel, PowerPoint, Teams, Outlook, Exchange, One Drive en SharePoint.
  • Zakelijke email via Exchange Online
  • 1 TB Cloud opslag


Microsoft 365-apps voor bedrijven:

Deze versie bevat de mobiele, web versies én de desktopversies van de office apps met de premium functies. Deze premium opties heb je niet in de online en mobiele versies. Daarnaast kan je ook gebruik maken van de apps Publisher en Acces.

Microsoft 365 Business Standard:

Dit pakket is een combinatie van Basic en Apps voor Bedrijven plus een paar extra’s. Denk hierbij aan klantenafspraken beheren en het eenvoudig hosten van Webinars.

Microsoft 365 Business Premium:

Als laatste heb je de keuze uit dit abonnement. Het is het meest uitgebreide pakket met geavanceerde beveiliging, toegangs- en gegevensbeheer en beveiliging tegen cyberdreigingen.

Als je echt alle informatie over de verschillende abonnementen nog een keer op een rijtje wil zien kijk dan op de website van Microsoft.

Je wil niet alles wat je gemaakt hebt met Microsoft 365 kwijt raken. Werken in de cloud geeft geen garanties voor een back-up. Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van een back-up service. Whats-IT heeft zo’n service. Wij back-uppen elke dag waardoor jij nooit je bestanden kwijtraakt.

Hopelijk ben je na het lezen van dit blog een klein beetje wijzer over wat Microsoft 365 is en wat je er allemaal mee kan doen. Wil je nog meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Ga naar de inhoud