Hoe voorkom je ransomware?

Niet meer bij je eigen gegevens komen, het is een nachtmerrie van iedereen. Administratie, klantgegevens of andere belangrijke data kunnen door criminelen gegijzeld worden met behulp van ransomware. In dit blog vertellen we je wat ransomware is en hoe jij jezelf kan beschermen tegen deze internetcriminelen.

Wat is Ransomware?

Ransomware is een vorm van cybercriminaliteit waarbij criminelen gebruik maken van een virus om de weg naar bestanden af te sluiten. Daarna wordt er losgeld geëist in ruil voor toegang tot bestanden. Er wordt vaak geëist dat het losgeld overgemaakt moet worden met een digitale munteenheid, zoals Bitcoin.

Wat kan je doen om een ransomware aanval te voorkomen?

Er zijn oplossingen die ervoor zorgen dat je tegen een ransomware aanval beschermd bent, zoals Endpoint protection, Firewalls en de scholing van personeel. Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen, om ervoor te zorgen dat je de kans verkleint om gedupeert te worden. We zetten er een paar voor je op een rij:

  • Als allereerste is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je al je programma’s en besturingssystemen up-to-date houdt. Stel de software updates dus niet uit.
  • Maak gebruik van goede antivirusprogramma’s
  • Maak regelmatig een back-up van al je bestanden, het liefst naar de cloud. Op die manier kan je altijd en overal bij je bestanden.
  • Kijk uit met het openen van mails van onbekende afzenders. Microsoft 365 heeft safelinks waardoor een link eerst gescand wordt, dit haalt al een deel weg door controle op reputatie van een domein. Het is ook belangrijk om scherp te blijven als een bekende een link stuurt, dit kan ook verkeerd zijn. Vraag altijd bij de persoon na of hij/zij de mail met de link erin zelf gestuurd heeft.

 

Het klinkt misschien logisch, maar zorg ook altijd dat je een sterk wachtwoord gebruikt. Hoe makkelijker het wachtwoord, hoe sneller het te kraken is. Om een sterk wachtwoord te maken kan je gebruik maken van verschillende programma’s die speciaal hiervoor gemaakt zijn. Een wachtwoord moet niet alleen complex zijn, maar vooral lang.

Het is erg lastig om al jouw wachtwoorden te onthouden. Gelukkig zijn er applicaties die je kan gebruiken om je wachtwoorden op te slaan, waardoor ze goed beveiligd zijn. Wij adviseren het programma Lastpass. Als je hier gebruik van wil maken, neem dan contact met ons op.

Wat te doen als je toch slachtoffer bent geworden van een ransomware aanval

Als je ondanks alle voorzorgmaatregelen toch te maken krijgt met ransomware is het belangrijk dat dat je het losgeld niet betaald. Jouw bestanden worden dan misschien wel ontgrendeld, maar door het losgeld te betalen wordt deze vorm van criminaliteit in stand gehouden.
Maar wat kan je dan wel doen? Het is belangrijk om zo snel mogelijk de ICT-desk binnen je organisatie op de hoogte te brengen van de aanval. Hieronder lees je nog een paar tips:

  • Doe aangifte bij de politie. Om aangifte te doen bel je naar 0900-8844 om een afspraak te maken bij een politiebureau bij jou in de buurt.
  • Probeer eventueel met de hulp van herstelprogramma’s de getroffen bestanden te ontsleutelen. Deze kan je vinden via de website nomoreransom.org.  Er is op dit moment helaas nog niet voor elke ransomware een herstelprogramma aanwezig. Dit werkt dus niet voor iedereen. Is het gebruik van herstelprogramma’s voor jou geen optie? Dan is de enige manier om jou bestanden terug te krijgen via een back-up.

 

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Ga naar de inhoud