Tips hoe jij vanuit huis kan werken

Werken vanuit huis is niet meer weg te denken. Het vraagt veel zelfstandigheid maar brengt vele voordelen met zich mee. Mensen die thuiswerken zeggen minder snel afgeleid te raken omdat er thuis minder prikkels aanwezig zijn. Ook bespaar je jezelf tijd doordat je niet meer hoeft te reizen, wat overigens ook weer goed is voor het milieu en je portemonnee. Nog een voordeel is de balans tussen privé en werk. Vanuit huis kan je gemakkelijk even een wasje draaien tussendoor. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat je na je werkdag ook écht klaar bent en niet nog de was hoeft te draaien.

Thuiswerken is daarom erg voordelig, maar er komen wel een aantal dingen bij kijken. Je wilt namelijk goed kunnen blijven communiceren met je collega’s. Hiernaast wil je een goede internetverbinding en een goed beveiligde computer. Voor jezelf is het ook fijn om een goede werkplek te creëren. Hieronder wat tips voor het werken vanuit huis.

Goede werkplek

Als je thuis werkt is het belangrijk om een goede werkplek te hebben. Zorg voor een bureau op de juiste werkhoogte. Bij het kiezen van het juiste bureau is het eerste puntje: is je werkplek ergonomisch? Dit houdt in dat je een werkplek hebt waarbij je de juiste werkhouding kan aanhouden. Een voorbeeld van een goed bureau is een verstelbaar bureau. Dan kan je het bureau op de juiste hoogte verstellen om lichamelijke klachten zo veel mogelijk te voorkomen. Je hebt hierin meerdere mogelijkheden; een elektrisch-verstelbaar bureau, een slingerbureau en een inbus-bureau. Voor thuiswerkers die niet de hele dag willen zitten is een zit-sta bureau een goede optie. Die kan je zo verstellen dat je zowel kan staan als zitten achter je bureau. Ben jij iemand die opzoek is naar een luxere type bureau? Ga dan voor een directiebureau. Dit bureau is wat luxer omdat het een grotere werkruimte bied met veel opslagruimte. Dit is handig als je thuis een ruime kantoorruimte hebt en hier veel in werkt. Het nadeel is dat het veel ruimte in beslag neemt, dus als je geen goede kantoorruimte hebt, is het niet praktisch. Ga dus niet zomaar aan een eettafel zitten. Een gewone eettafel heeft vaak de verkeerde hoogte waardoor je een slechte houding aanhoudt.

Naast een bureau is een goede bureaustoel ook van belang voor een goede houding. Een goede bureaustoel is een stoel die je kan verstellen en een goede rugleuning heeft.

Verder is het fijn om een extra monitor aan te schaffen hierdoor heb je twee beeldschermen en  hoef je niet steeds te schakelen; ook dit is beter voor je rug omdat je zo niet constant gebukt over je laptop zit. Ten slotte bied het een groter scherm. Als je hiervoor kiest is het belangrijk dat je een bureau hebt die groot genoeg is voor een monitor. De minimale breedte voor een werkbureau is 1120 cm, maar voor een bureau met een monitor is een afmeting van minimaal 160 cm aan te raden.

Goede verbinding

Iedereen wil goede en snelle internet verbinding, vooral als je thuis werkt. Jij kan hier zelf aan mee werken. Als eerste wil je een ethernetkabel hebben. Draadloos internet kan namelijk gemakkelijker wegvallen. Met een ethernetkabel krijg je snellere verbinding en zit je internet verbonden aan je pc. Je kan zitten en staan waar je wilt. Je zou eventueel ook je router dichterbij kunnen verplaatsen voor nog betere verbinding.

Computer beveiligen

Om je computer goed te beveiligen is het belangrijk dat je goede beveiligingssoftware aanbrengt op je computer. Als je een Windows hebt zit hier automatisch een firewall ingebouwd, maak hier zeker gebruik van om jouw computer te beveiligen. Maar alleen deze firewall is niet genoeg. Om je apparaten echt goed te beveiligen maak je gebruik van endpoint security. Dit is software die ervoor zorgt dat jouw apparaten beveiligd zijn en dat je beschermd bent tegen bijvoorbeeld ransomware. Zorg ook voor een goede VPN richting de firewall van kantoor, dit zorgt ervoor dat jouw internetverkeer gefilterd wordt, VPN’s zoals Sophos VPN of OpenVPN zijn goede manieren om een VPN te bouwen. Zo weet je zeker dat je achter goede beveiliging zit. Mocht er onverhoopt toch iets verloren gaan, zorg er dan voor dat je back-ups terug kunt zetten. En als laatste: updates, zorg ervoor dat je computer altijd geüpdatet is tot de nieuwste versie. Wil jij weten hoe je een ransomware voorkomt? Klik dan hier.

Samen werken vanuit huis

Je werkt vanuit huis maar je wilt wel samen met je collega’s kunnen werken. Je moet kunnen overleggen en je wilt toegang krijgen tot elkaars bestanden. Daarom is het goed om te werken met Microsoft 365. Microsoft 365 is een online samenwerkingstool met veel mogelijkheden. Zo heb je bekende Office-progamma’s zoals Word, PowerPoint en Excel. Je kan documenten gemakkelijk same bewerken en met elkaar delen. Met dit pakket is het ook mogelijk om met meerdere collega’s te (video)bellen via Teams. Wil je grote bestanden versturen naar elkaar? Zoals een grote video; dan kan je ook gebruik maken van Teams. Dit laat je grote bestanden versturen zonder problemen.

Op deze manier kan jij thuis efficiënt thuis werken in een goede omgeving.

Ga naar de inhoud